Al·lèrgies en gossos i gats

Al·lèrgies en gossos i gats

Segurament coneixes alguna persona que té al·lèrgia als gossos o als gats, però… sabies que les mascotes també poden patir al·lèrgia? Si comparteixes la teva vida amb un animal de companyia aquest article t’interessa perquè anem a tractar els seus tipus d’al·lèrgia més freqüents, els símptomes que cursen, i la manera en què es poden prevenir i tractar.

Tipus d’al·lèrgies en gossos i gats

Les al·lèrgies són reaccions del sistema immune davant diferents substàncies de l’entorn que haurien de ser tolerades. Depenent de quina substància o al·lergen sigui el que provoqui la reacció, es poden classificar i distingir diferents tipus, sent les més freqüents:

 • Al·lèrgia a les puces: quan aquest insecte pica i succiona la sang d’un gos o un gat, fa que la seva saliva entri en contacte amb ell. Si la nostra mascota és al·lèrgica a aquesta saliva, el seu sistema posarà en marxa un mecanisme de defensa alliberant una quantitat exagerada d’una substància inflamatòria.
 • Al·lèrgies ambientals: es produeixen quan l’animal s’exposa a un al·lergen davant el que és hipersensible. En aquest cas diferenciem entre al·lèrgens de l’interior (àcars de la pols, àcars d’emmagatzematge) o bé al·lèrgens d’exterior on s’engloben, sobretot, diferents tipus de pòl·lens i herbes que causen la reacció al·lèrgica en l’animal. Aquest tipus d’al·lèrgia també es diu dermatitis atòpica.
 • Al·lèrgies alimentàries: són al·lèrgies que es donen amb una menor incidència que les anteriors i que no s’han de confondre amb les intoleràncies alimentàries. Una al·lèrgia alimentària és, un cop més, una reacció de l’organisme de l’animal davant de determinats ingredients de les seves dietes.
 • Al·lèrgies a medicaments: la freqüència d’aquest tipus d’al·lèrgia no és molt habitual. Com bé es pot deduir en aquest cas la reacció al·lèrgica es produeix després d’haver administrat a la nostra mascota algun tipus de medicació que li havia estat pautada prèviament.

Símptomes de l’al·lèrgia en gossos i gats

Les formes més habituals en què es pot expressar una reacció al·lèrgica a la nostra mascota són:

 • Picors que generen que el nostre animal de companyia es lama o rasqui de forma exagerada. En alguns casos la picor pot provocar fins i tot que es mosseguin buscant alleujar-se.
 • Caiguda de cabells. Sol ser una conseqüència d’aquest picor que hem esmentat anteriorment i els mètodes tan bruscos amb els quals la nostra mascota tracta de calmar.
 • Tos, esternuts i secreció nasal. Si observem que la nostra mascota tus o esternuda més del que és habitual potser estigui exposant-se a alguna substància que li generi una reacció.
 • Pell enrogida o inflamada. Les erupcions i les irregularitats en la pell són un altre símptoma molt freqüent davant diferents tipus d’al·lèrgens.
 • Problemes gastrointestinals. Les diarrees i els vòmits poden ser molt significatius a l’hora d’indicar que el nostre gos o gat està patint una reacció al·lèrgica.
 • Otitis: En moltes ocasions les infeccions i inflamacions de l’oïda són secundàries a un problema al·lèrgic de base.

Com es realitza el diagnòstic d’una al·lèrgia a una mascota?

Com hem pogut comprovar al llarg d’aquest article poden ser diverses les causes que provoquin una reacció al·lèrgica a la nostra mascota, per la qual cosa si el nostre gos o gat presenta algun tipus de simptomatologia, un professional veterinari especialitzat haurà d’esbrinar quina d’elles és. No és una tasca senzilla i es podria complicar encara més si el gos o gat en qüestió patís més d’una al·lèrgia a el mateix temps.

Per realitzar el diagnòstic el primer és atendre els símptomes, que seran el millor indicatiu per sospitar davant quin tipus d’al·lèrgia ens trobem i descartar les restants. No obstant això, un mateix símptoma pot respondre a diferents causes per la qual cosa el més probable és que calgui sotmetre al nostre animal de companyia a diferents proves com:

 • Inspecció de zones afectades en el cas que es presentin símptomes cutanis. Fins i tot podria valorar-se la opció de realitzar un raspat per a la seva anàlisi.
 • Dieta d’eliminació. Aquest mètode diagnòstic s’aplica en aquells casos en què se sospita que l’al·lèrgia ve ocasionada per un aliment. Es pot realitzar de dues maneres. La primera és a base d’aliments novells, és a dir,que mai abans hagin estat ingerits pel pacient. Aquest mètode requereix d’un estudi previ exhaustiu de tots els aliments administrats durant la vida de l’animal. La segona opció és donar una alimentació hidrolitzada, on els nutrients són “tallats” molt petits perquè no puguin generar la reacció al·lèrgica.
 • Analítica de sang: Mitjançant analítiques específiques es determina quins al·lèrgens ambientals són els causants de les reaccions.

Tractaments i prevenció contra les al·lèrgies dels nostres gossos i gats

Un cop havent identificat els símptomes i realitzades les diferents avaluacions diagnòstiques, estarem preparats per instaurar el millor tractament per al pacient.

En l’actualitat i malgrat que les al·lèrgies són patologies cròniques, disposem d’un ampli ventall de recursos per mitigar els signes associats.

Diferents tipus de comprimits o bé injectables per controlar la picor, vitamines i xampús per enfortir la barrera cutània i vacunes d’immunoteràpia creades de forma individualitzada, són algunes de les alternatives de tractament actuals.

Podem ajudar-te amb l’al·lèrgia de la teva mascota

Ningú coneix a la teva mascota millor que tu, de manera que, si has començat a observar algun dels símptomes que hem esmentat en aquest article i sospites que el teu gos o gat té al·lèrgia, et recomanem que contactis amb nosaltres.

A Centre Veterinari El Masnou estarem encantats d’ajudar-te, resolent dubtes i proporcionant el tractament individualitzat que requereixi teu animal. Truca’ns al telèfon 935 557 352 i demana una visita.